De nieuwe bankenmunt (Tom Lassing) - Lokaal geld blog - Nieuw Geld

Ga naar de inhoud

De nieuwe bankenmunt (Tom Lassing)

Nieuw Geld
Gepubliceerd door in Nieuws ·
Enkele Europese en Amerikaanse banken ontwikkelen een 'eigen' munt op basis van de blockchain techniek. Met die eigen munt kunnen ze straks veel makkelijker, veiliger en sneller geld overmaken.
Dat gaat ze dus enorme besparingen opleveren.
Met deze stap nemen de banken wel één laatste rookgordijn rondom geld weg.
Immers zijn de dollar en de euro via de centrale banken ook munten van banken, maar die munten kennen ook nog een stukje politieke invloed. Niet veel, maar genoeg om veel mensen te doen geloven dat deze munten van (de regeringen van) landen zijn.
De nieuwe bankenmunt gaat al die moeite niet doen. Het wordt een munt van banken zonder invloed van welke politiek dan ook.
De vraag is of deze nieuwe munt alleen door de banken gebruikt gaat worden of dat uiteindelijk ook bedrijven en particulieren de munt (mogen of moeten) gaan gebruiken.
Daarbij is het de vraag welke wisselkoers er gaat gelden en hoe die wisselkoers tot stand komt. Banken een ongecontroleerde koers laten bepalen is vragen om problemen. Dat hebben de laatste tien jaren toch wel laten zien.
De Utility Settlement Coin (USC) zal in het begin door de banken en door institutionele klanten gebruikt gaan worden.
Het grappige is dat deze munt de concurrent wordt van de munt die Goldman Sachs en Citi nu samen ontwikkelen.
Ondertussen moet er nog toestemming komen van toezichthouders. De vraag is hoeveel die nog te zeggen hebben. Je mag je afvragen met welk recht een toezichthouder een bank het recht geeft of onthoudt om een bepaalde munt te ontwikkelen. Als u als winkelier een munt wilt ontwikkelen dan mag u dat immers ook gewoon doen. Spaarkaarten, bonnen etc. maar ook bitcoin dat op basis van de blockchain is ontwikkeld, zijn namelijk in feite ook munten.Terug naar de inhoud