Koop lokaal! - Lokaal geld blog - Nieuw Geld

Ga naar de inhoud

Koop lokaal!

Nieuw Geld
Gepubliceerd door in Artikelen ·
In Frankrijk is het heel normaal dat je het liefst eerst Franse spullen koopt en pas als dat er niet is, of niet van voldoende kwaliteit is, kijkt naar buitenlandse aanbieders. Dat is anders als "eigen volk eerst".
Als je lokaal koopt, dan versterkt dat de lokale economie. Een lokale ondernemer die goed boert zal ook lokaal sponsoren. Deze ondernemer zal ook lokaal mensen aan een baan helpen.
Dat zijn per definitie betere banen dan de banen bij enorm grote buitenlandse bedrijven die hier een nevenvestiging of distributiecentrum openen.
Als wij ons in België en Nederland niet gaan realiseren dat het negeren van die lokale ondernemers het verdwijnen van die lokale ondernemers zal inhouden, dan komen we er binnenkort wel achter. Ze gaan momenteel namelijk in hoog tempo failliet.
Merkt u het zelf al niet, dat u bepaalde dingen al niet meer lokaal kunt kopen?
Ik moest recent een afvoerbuis kopen. Een buis waar nogal wat druk op moet kunnen staan. Vroeger zaten er enkele bedrijven in de buurt die daar actief in waren. Nu moest ik via Internet bestellen of meer dan 30  kilometer rijden, want ze hebben hun winkeltjes gesloten.
Zo wordt het nu ook steeds moeilijker om lokaal eerlijke zaden voor zaaigoed in de tuin of akker te verkrijgen. Natuurlijk kan je bij het tuincentrum zaden krijgen, maar grote kans dat dit zaden zijn van dochterondernemingen van Monsanto, Bayer of één van de andere zes grote en wereldwijd actieve bedrijven. Dat zijn geen eerlijke zaden. De kans is aanwezig dat je daarmee de natuur meer kwaad dan goed doet.
Als we niet snel veel zorgvuldiger gaan kopen, dan is straks de keuze weg!


Terug naar de inhoud