Goud en zilver zijn ook geldsoorten - Nieuw Geld

Ga naar de inhoud

Goud en zilver zijn ook geldsoorten

Goud en Zilver

Historisch gezien is er lang een verhouding van 1 op 16 goud op zilver geweest. 1 deel goud op 16 delen zilver. Dat maakte een dubbelstandaard mogelijk, waarbij iets dus zoveel goud of zoveel zilver waard was. De zilverprijs was 1/16e deel van de goudprijs.
Nu is het gekke het volgende... Goud is altijd uit de bodem gehaald en er volgens weer in terug gestopt, alleen dan in kluizen. Er is vrij weinig goud opgemaakt.
Zilver is vaak een bijproduct bij de winning van andere metalen en is ook een industrieel veelgevraagd metaal. Ooit was er veel meer zilver dan goud, vandaar ook de verhouding van 1 op 16. Zilver is echter opgemaakt. Het is in zulke kleine hoeveelheden verbruikt dat het lang niet teruggewonnen kon worden.
Grofweg zouden we kunnen stellen dat er nu net zoveel goud als zilver over is gebleven.
Nu zou je denken dat dit gevolgen zou hebben voor de verhouding van de prijs... Niets is minder waar. In plaats van het naar elkaar toe bewegen van de prijs is zilver steeds minder waard geworden. Op het moment van schrijven is de verhouding 1 op 53. Eind 2016 was de verhouding 1 op 75.
Dat lijkt niet te rijmen en in feite is het dat ook niet. Hoe kan de prijs nu zo tot stand komen? De reden is een enorme manipulatie. Niet alleen bestaat er een enorme shortpositie in zilver waardoor het net lijkt alsof er meer zilver is dan er daadwerkelijk is, maar ook wordt de koers niet vastgesteld op basis van de handel in fysiek zilver. De koers komt tot stand vanuit de handel in papier met als onderliggende waarde zilver.
Ook hier kunnen we op onze vingers natellen dat er ooit een moment komt dat iemand het licht aandoet en dat we met z'n allen ineens zien dat de kluis vrijwel leeg is. Op dat moment zal de prijs van zilver ontploffen
Waarom gaat de prijs nu nog niet in verwachting daarvan omhoog?
Nu, dat is ze in feite al wel... In 2005 was de koers van zilver per ounce nog slechts $5. In 2011 was dat al even ruim $48. Daarna ging de koers weer flink omlaag tot een dieptepunt van $25 en later onder de $14. Dat zijn nogal bewegingen!
Er is nog een reden dat het geen $1000 is. Men, en daarbij weet ik ook niet wie 'men' is, houdt er ook rekening mee dat wetenschappers op tijd een vervanging voor zilver als industrieel metaal gaan ontwikkelen. Japanse wetenschappers hebben al een combinatie van twee metalen gevonden die kansrijk is. Het maken van dat metaal is nu echter nog veel duurder dan zilver. Het is echter wel duidelijk dat er uiteindelijk wel een vervanging voor zilver kan komen, alleen makkelijk is het niet en goedkoop ook niet. Zilver zal hierdoor echter niet snel oneindig in waarde stijgen omdat de dan opkomende alternatieven industrieel zilver overbodig gaan maken. De grote vraag is of er ook nog goedkopere alternatieven ontwikkeld kunnen worden. Die angst houdt de zilverprijs nog in de greep. Die angst en de enorme manipulatie die met hulp en medeweten van de Amerikaanse overheid mag bestaan.
Terug naar de inhoud