Wat is geld nu eigenlijk? - Nieuw Geld

Ga naar de inhoud

Wat is geld nu eigenlijk?

Wat is geld?

 
Geld is een ilussie. Het is lucht, het is niets. Geld is in haar papieren vorm in feite niet meer dan bedrukt WC papier.
Tenminste... modern geld is dat.
Geld was ooit een vervanging voor iets van waarde. Het was ooit gedekt door een sterke belofte dat je het kon inruilen.
De Shekel was in de oudheid een munt die stond voor een bepaalde hoeveelheid tarwe. Het was als het ware de tarwestandaard.
De  gulden verkreeg haar naam omdat het stond voor goud. De gulden was van goud en meer dan dat, een bepaalde hoeveelheid goud. Ook de dollar was ooit gedekt door een bepaalde hoeveelheid goud.
Wat of de dekking ook was, geld stond ergens voor.

Tegenwoordig niet meer. Geld is nu slechts gedekt door de belofte dat het geld is.

Is het geld? Ja! Waarom? Omdat het geld is!
En mensen geloven het!
Je kan mensen werkelijk alles op de mouw spelden.

Een betere vraag dan 'Wat is geld?" zou kunnen zijn, wat zou geld moeten zijn?
Wat zou u willen dat geld was?
Zou geld meer moeten zijn dan een belofte dat het geld is?
Als dat zo is, waarom vraagt u daar dan niet om? Waarom staat u toe dat de ECB en de nationale centrale banken, zoals DNB geld tot een farce maken? Ze drukken geld onbeperkt bij. Ze brengen geld uit, geven het aan de regering EN VRAGEN ER RENTE VOOR!
Ze verzinnen geld uit lucht en vragen rente. Dat terwijl u keihard moet werken voor dat geld. Bankiers niet, die creëren het uit lucht!

Als u naar de bank gaat voor een hypotheeklening, dan heeft de bank daarvan ongeveer 10% in cash aanwezig. Cash die niet van hun is, maar cash die van spaarders is. De rest van de lening die u wilt hebben wordt uit lucht gecreëerd zodra u uw handtekening zet en u uw woning als onderpand inleverd.
Uw handtekening en uw woning is voor de banken genoeg onderliggende waarde om geld uit niets te scheppen en u er een flinke rente voor te vragen!
Dát is geld, DAT is het fiat geldsysteem.

Is het eerlijk? Neen, het is niet eerlijk.

Is het werkbaar? Ja, het werkt al veertig jaar fantastisch, vooral voor de banken.
Is het oneindig? Neen, het gaat met een knal eindigen, waarbij het huidige geld dus uiteindelijk ook echt weer de waarde van gebakken lucht gaat krijgen. Dit verzonnen geld gaat terug naar haar intrinsieke waarde en die waarde is uiteindelijk nul.
Dat gaat langzaam door inflatie en uiteindelijk heel snel doordat hyperinflatie er op een kwade dag een einde aan zal maken.

--------

In mijn speeches over geld vertel ik ook dat geld in wezen energie is.
Het is echter zelf geen energie, maar het staat voor energie.
Energie als een uur werken, een vat olie, een hoeveelheid eten etc.
We wisselen bezittingen en arbeid met elkaar uit en voor het gemak gebruiken we daar geld als onafhankelijk middel voor. De vraag is echter of geld nog altijd dat onafhankelijke middel is.
Geld is makkelijk, want het voorkomt dat we ingewikkelde ruil transacties moeten doen in spullen die in wezen niet te vergelijken zijn. Door ieder product en dienst een waarde in geld te geven, verloopt de transactie veel soepeler.
Prachtig dus, tenminste als er aan wat voorwaarden voldaan kan worden. Zo moet het geld natuurlijk wel 'eerlijk' zijn. Het zou niet zo moeten zijn dat de één keihard moet werken voor het geld, en de ander er simpelweg niet meer voor hoeft te doen dan een paar toetsen op een toetsenbord in te drukken.
Dit klikt raar, maar zoals al aangegeven, de realiteit is dat banken geld creëren door die paar drukken op het toetsenbord, terwijl u er keihard voor moet werken. Vervolgens moet u wel een forse rente aan de bank betalen over geld dat ze uit lucht gecreëerd hebben!
Geld is dus misschien niet precies meer wat u dacht dat het was.
Daarom deze site. Ik hoop met deze site u inzicht te geven over wat geld is, wat het zou moeten zijn en hoe lokaal (nieuw) geld vooral de lokale economie een enorme ondersteuning kan geven.


Terug naar de inhoud