Lokaal geld, waarom zou je het willen - Nieuw Geld

Ga naar de inhoud

Lokaal geld, waarom zou je het willen

Lokaal geld

 
Waarom zou je willen beginnen aan lokaal geld?

De belangrijkste reden is omdat het de lokale economie en samenleving enorm versterkt.

Een plaats met lokaal geld is een prettige plaats om te wonen. Men kent elkaar, men heeft wat voor elkaar over, men gunt elkaar welstand en men is actief voor elkaar en op een positieve manier.

U moet de invloed van lokaal geld niet onderschatten. Die invloed is enorm omdat de waarde van het geld veel langer dan gewoon de euro lokaal blijft hangen. Volgens een recent onderzoek blijft er tegenwoordig na het uitgeven van uw euro nog slechts 45 euro lokaal hangen. De rest van die euro is weg. Vaak naar het buitenland en deels naar de regering in de vorm van BTW en andere belastingen.
Een onderling uitgegeven munt blijft veel langer rondhangen. Zou je die namelijk zakelijk uitgeven, dan komt deze bij een lokale ondernemer. De BTW draag je nog altijd af, maar de winst op de transactie is nog altijd lokaal aanwezig. Als de ondernemer deze winst ook weer lokaal inzet, dan mag duidelijk zijn dat van de eerste uitgeven lokale munt op de belasting na het meeste ook echt lokaal is gebleven. Dat is dus goed voor de lokale economie.

De ware kracht zit hem echter in het feit dat een lokale munt veel meer onderlinge sociale binding geeft. Als je je plaatsgenoten, je wijkgenoten, je mededeelnemers in de lokale munt kent, dan ben je sneller bereid iets voor elkaar te doen. Iets voor elkaar doen, houdt dus in, er beter van worden. Het voelt goed, het is gemaakt, gerepareerd, gedaan. Je voelt je rijker, er is meer plezier, geluk, saamhorigheid en tevredenheid. Dát is de echte kracht van een lokale munt.  
Terug naar de inhoud