Nadere informatie over Nederlansche Bank (DNB) - Nieuw Geld

Ga naar de inhoud

Nadere informatie over Nederlansche Bank (DNB)

DNB

De rol van de Nederlandsche Bank is niet meer wat deze vroeger was. De belangrijkste beslissingen worden nu niet meer hier genomen, maar liggen bij de ECB.
Wat is er kenmerkend aan DNB?
Het was het bolwerk van de Oranjes. Tot enkele jaren geleden zat er altijd minstens één Oranje in de Raad van Commissarissen.
Het was echter ook het bolwerk van het grootkapitaal en de multinationals. Die hadden het in Nederland voor het zeggen als het ging om het monetaire beleid.
Die lokale Nederlandse macht is nu minder, omdat veel meer taken bij de ECB liggen, maar denk niet dat daarmee hun macht minder is.
Ook bij de ECB bepalen de multinationals de agenda. Ze doen dat door lobbyisten, maar ook door het verstrekken van leuke baantjes aan stromannen.
Over DNB heb ik in het verleden wat interessant artikelen geschreven. Dat ging onder andere over de nationalisatie van DNB. Dat gebeurde in 1948 en ik kon niet anders dan concluderen dat dit onlogisch was. Immers is een nationalisatie iets negatiefs. Dat doe je slechts als je de vorige eigenaren wilt straffen. Echter in 1948 was het Koninklijk Huis razend populair, die ga je dan niet straffen.
Ik ben dus verder gaan zoeken en vond de reden van de nationalisatie.
Het bracht namelijk DNB wel in naam in handen van de staat, maar wat het vooral bracht, was cash geld in handen van de Oranjes en hun vrienden. Die konden toen in de hersteljaren na de oorlog investeren in al die bedrijven die enorm gingen groeien.
Ze behielden de macht binnen DNB, maar met het geld dat ze er voor kregen kon grof geld verdiend worden. Uiteindelijk was het vooral een slimme beleggingsbeslissing die de rijksten nog weer flink rijker heeft gemaakt.
DNB is nu steeds minder interessant voor de rijke elite. De ECB biedt meer mogelijkheden.
We zien daarom de laatste jaren de trend dat steeds meer mensen om hun expertise bij DNB komen. Dat is aan de ene kant goed, aan de andere kant kan al die expertise nu nog maar weinig doen, want de ECB is beleidsbepalend.
Terug naar de inhoud